KOSTEN BESPAREN TIJDENS GRONDSTOFFEN SCHAARSTE EN PRIJSSTIJGINGEN
Blogs

KOSTEN BESPAREN TIJDENS GRONDSTOFFEN SCHAARSTE EN PRIJSSTIJGINGEN

Meer dan vier maanden wachten op je witgoed, computer of auto? Het is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Producten die normaal goed leverbaar zijn, laten nu lang op zich wachten en prijzen lijken alsmaar verder op te lopen. Ook in de kunststofindustrie zien we deze trend; de prijs per kilogram grondstof is de afgelopen maanden gigantisch gestegen en de beschikbaarheid laat te wensen over. De oorzaak? De coronacrisis. Hoe dit precies zit én nog belangrijker; wat jij als kunststofproducent kan doen om de kosten te drukken leg ik in deze blog haarfijn uit.

Wil je alvast binnen een minuut zien hoeveel je kunt besparen op grondstoffen? Vul dan meteen onze ROI-tool in!

Het sneeuwbaleffect van de coronacrisis

Zoals ik hierboven al aangaf is de coronacrisis de oorzaak van het probleem, of eigenlijk het startpunt van het sneeuwbaleffect aan problemen. De kostprijs per kg grondstof wordt namelijk door veel verschillende factoren bepaald, factoren die met elkaar in verband staan en elkaar versterken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
 

Stilstaande wereldeconomie:

Door de onzekerheid over het verloop van de COVID-pandemie heeft de wereldeconomie enige tijd stilgestaan. Dit zorgde er voor dat, met name in het begin van de coronacrisis, de vraag naar grondstoffen drastisch afnam en producenten bepaalde producties volledig stillegden. Minder productie betekent minder personeel en minder voorraad. Nu de economie in verschillende sectoren weer (te) snel op gang gekomen is, kampen veel bedrijven daarom met personeels- en voorraadtekorten.
 

Logistieke problemen

Het gebrek aan (gezond) personeel is ook te merken in de logistieke sector. Containers met grondstoffen kunnen niet op tijd (retour) verstuurd worden, wat zorgt voor een tekort aan containers, langere doorlooptijden en uiteindelijk stijgende transportkosten. In essentie is het dus een kwestie van vraag en aanbod. De vraag naar grondstoffen blijft stijgen, terwijl het aanbod door gebrek aan personeel of logistieke problemen niet meegroeit.

Hoe kan ik kosten besparen?

Beperkte beschikbaarheid, te weinig personeel, langere doorlooptijden en hogere transport kosten. Allemaal factoren die er voor zorgen dat de kostprijs van je product omhoog gaat. En hier mag je de steeds strenger wordende duurzaamheidsregels vanuit de overheid nog bij op tellen. Om kosten te besparen is het daarom raadzaam om nog eens goed te kijken naar je eigen productieproces. In de basis liggen hier drie kansen:

1.      Materiaalkeuze: bij een tekort aan grondstoffen kunnen gerecyclede materialen een oplossing zijn als je beschikt over de apparatuur om regrind tegen lage kosten te verwerken zoals bijvoorbeeld onze MCTwin configuratie

2.      Materiaalgebruik: gebruik een doseerunit die nauwkeurig werkt waardoor je exact gebruikt wat nodig is en niet (extra) grondstoffen verspilt. 

3.      Afvalreductie: minimaliseer afkeur door simpelweg efficiënter te werken met de juiste apparatuur.

 

Efficiënter produceren

Bij grondstoffen schaarste is efficiënter produceren dus noodzakelijk. Maar als je hoogwaardige plastic producten produceert, dan wil je liever geen wijzigingen doorvoeren in de (hoeveelheid) materialen die je gebruikt. Best een uitdaging met het oog op kwaliteit en je eigen marge, wanneer je geconfronteerd wordt met de bovenstaande problemen. Waarom nauwkeurig doseren hiervoor de oplossing is leg ik uit aan de hand van het onderstaande voorbeeld:

Stel je wil een rode dop, pen of emmer produceren van 97% virginmateriaal en 3% kleuradditief. Dan start je met zoeken naar de juiste verhoudingen. Op een gegeven moment lijkt de juiste kleurtint gevonden; je zet de instellingen vast en start met produceren. De eerste runs verlopen goed, maar na een tijdje begint de kleur af te wijken naar een lichtere tint.

De operator ziet vervolgens dat de additiefpercentages fluctueren van 2,5% tot 3,5% en besluit het standaardpercentage bij te stellen naar 4%, om weer de juiste (donkere) kleurtint te behalen. Dat lijkt misschien logisch, maar zorgt ook het materiaalgebruik standaard op 101% komt te staan. Kortom; bij elke run wordt 1% materiaal verspild. Iets dat op jaarbasis niet alleen duizenden euro’s kost, maar ook zorgt voor afkeur en extra impact op het milieu. 

 

Nauwkeurig doseren; wij helpen je!

Om verspilling, afkeur en (extra) impact op het milieu te voorkomen moet je dus nauwkeuriger omgaan met je materiaalgebruik door accuraat te doseren met de juiste doseerapparatuur. Processen waar wij elke dag mee bezig zijn. Dat doen we met onze bewezen gravimetrische doseertechnologie die zorgt dat ook jouw product er precies zo uitziet als vooraf ingesteld. En daarnaast inzicht geeft in hoeveel je van elk bestandsdeel gebruikt, oftewel; hoe je product daadwerkelijk opgebouwd is.

Wil je meer weten over onze doseertechnologie en producten? Kijk dan op onze productpagina of vul onderstaand formulier in voor een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze doseerexperts. 

Gelijk inzicht krijgen in hoeveel grondstoffen (en kosten) jij mogelijk zou kunnen besparen? 
Vul dan onze ROI-tool in!