Home | Over ons | Nieuws | Gravimetrische dosering versus volumetrische dosering

Gravimetrische dosering versus volumetrische dosering

Op het eerste gezicht zou u kunnen denken dat een gravimetrische doseerder en een volumetrische doseerder veel op elkaar lijken. En dat is ook logisch – beide zijn immers ontwikkeld voor het in-line doseren van additieven met een gewenste snelheid in de hoofdstroom van een spuitgietmachine of extruder.
Gravimetric versus volumetric feeder

Beide doseersystemen zijn voorzien van een trechter, halsstuk, controller, stappenmotor en doseercilinder of schroefdosering. Qua snelheid hebben de stappenmotoren van Movacolor een bereik van 0,1 tot 200 rpm en kunnen dus zeer nauwkeurig worden ingesteld. Daarnaast zorgt de unieke Movacolor doseercilinder ervoor dat het additief in-line wordt gedoseerd in een mooie vloeiende stroom van materiaal zonder pulsaties, wat een output van constante kwaliteit oplevert.

Kenmerken en voordelen van een gravimetrische doseerder?

Een gravimetrische doseerder, ook bekend als een loss-in-weight feeder, is een zelfkalibrerend doseersysteem dat doseert op basis van gewicht in snelheid. Een volumetrische doseerder daarentegen doet dit op basis van volume in snelheid. Bij gravimetrische dosering wordt het gewicht van het gedoseerde additief gemeten met behulp van een laadcel die de basis vormt van het hele systeem. Het gewicht wordt berekend met behulp van loss-in-weight technologie, die het verminderde gewicht tijdens het doseren meet.

In het zelfkalibrerende gravimetrische doseersysteem verandert de stappenmotor automatisch zijn snelheid wanneer een verandering in de materiaalstroom wordt gedetecteerd. Hierdoor is handmatige aanpassing, die nodig is bij gebruik van een volumetrisch doseersysteem, overbodig. Een dergelijke verandering in de materiaalstroom kan het gevolg zijn van de toevoeging van nieuw materiaal of schommelingen in de materiaaldichtheid, naast andere factoren. Dit betekent dat u, wanneer u een gravimetrische doseerder gebruikt, de kwaliteit van uw eindproduct volledig onder controle hebt. Dankzij het zelfkalibrerende doseersysteem van de gravimetrische doseerder loopt u nooit het risico op overdosering en bespaart u dus automatisch kosten bij het gebruik van dure additieven.

Naast de voordelen van de zelfkalibrerende technologie is een gravimetrische doseermachine van Movacolor eenvoudig te bedienen met de touchscreen besturing. De gravimetrische doseermachine van Movacolor kan ook worden voorzien van optionele monitoring- en rapportagesoftware. Met deze software kan het productieproces nauwkeurig worden bewaakt ten behoeve van kwaliteitsmanagement en worden eventuele fouten in het productieproces snel ontdekt.

Kenmerken en voordelen van een volumetrische feeder?

Een volumetrische feeder is een doseersysteem dat het productiesysteem voorziet van een bepaald volume materiaal in een vastgesteld tijdsbestek, gebaseerd op het zogenaamde verdringingsprincipe. In tegenstelling tot een gravimetrische doseerder moet de doseersnelheid van een volumetrische doseerder handmatig worden gekozen, wat kan variëren op basis van de aard van de grondstoffen. Masterbatch bijvoorbeeld vereist een andere snelheid dan de dosering van vloeibaar of poedervormig ingangsmateriaal.

Voor kleinere productieprocessen en bedrijven die willen besparen op doseerapparatuur wordt de voorkeur gegeven aan een volumetrische doseerder boven een gravimetrische doseerder. Toch kan men met een gravimetrische doseerder flink besparen op het ingangsmateriaal door een nauwkeuriger doseerproces. Dit betekent dat een gravimetrisch voersysteem meestal een hoger rendement op lange termijn oplevert.

 

Voor- en nadelen van gravimetrische feeder en volumetrische feeder?

Samenvattend kunnen de voor- en nadelen van een Movacolor gravimetrisch doseersysteem en een volumetrisch doseersysteem als volgt worden samengevat:

Gravimetrische feeder

Voordelen

  • Zelfinstellend / zelfkalibrerend
  • 100% controle over uw productkwaliteit
  • Gemakkelijk te bedienen
  • Monitoring en rapportage mogelijkheden
  • Hogere besparing op dure additieven
  • Schommelingen in dichtheid hebben geen invloed op het resultaat
  • Ongevoelig voor materiaalophoping
  • Automatische detectie van onderbreking van materiaaltoevoer
  • Nauwkeurige doseercilinder
  • Stappenmotortoerental van 0,1 tot 200 rpm

Nadelen

Relatief duurder dan een volumetrische doseerder, maar korte ROI

Volumetrische doseerder

Voordelen

  • Relatief laag geprijsd doseersysteem
  • Nauwkeurige doseercilinder
  • Stappenmotortoerental van 0,1 tot 200 rpm

Nadelen

  • Handmatige herkalibratie vereist
  • Beperkte controle over uw productkwaliteit
  • Geen controle en rapportage mogelijkheden
  • Kan schommelingen in dichtheid niet automatisch compenseren
  • Gevoelig voor materiaalophoping
  • Geen automatische detectie van onderbreking van materiaaltoevoer

Conclusie: Wanneer kiest u voor een gravimetrische feeder en wanneer gebruikt u best een volumetrische feeder?

Om verstandig te kunnen kiezen tussen een gravimetrisch doseersysteem en een volumetrisch doseersysteem, is het belangrijk het budget en de doelstelling van de gebruiker te kennen. Zoals eerder vermeld hebben beide doseersystemen van Movacolor een stappenmotor en een unieke doseercilinder. Volumetrische doseersystemen zijn echter relatief goedkoop om op korte termijn aan te schaffen, waardoor de directe investering laag is. Gravimetrische doseersystemen daarentegen zijn duurder in aanschaf, maar u bespaart op de lange termijn op de kosten door het duidelijk lagere gebruik van dure additieven.

Movacolor heeft een breed assortiment gravimetrische en volumetrische doseersystemen die zijn afgestemd op de eisen van een producent en deze overtreffen. U vindt onze systemen op de productenpagina.