VLOEIBAAR KLEURSTOF DOSEREN UITGELEGD
Gravimetrisch

VLOEIBAAR KLEURSTOF DOSEREN UITGELEGD

Leestijd: 4,5 minuten

Om meer te weten te komen over vloeibare kleurstofdosering, is het goed om eerst uit te leggen wat een van een vloeibare kleurstof nu precies is. Vloeibare kleurstof bestaat uit een vloeibaar bindmiddel (drager), kleurstoffen of pigmenten en andere additieven zoals procesadditieven, stabilisatoren of dergelijke. De vloeibare kleuren worden in het plastic (onbewerkt polymeer of recyclaat) gemengd om te kleuren of de eigenschappen te veranderen.

Er zijn drie groepen vloeibare kleurstoffen:

  1. Vloeibare kleurstoffen, die worden gebruikt om kunststof producten te kleuren;
  2. Vloeibare additievenconcentraten, die voor specifieke eigenschappen in de eindproducten zorgen, zoals UV-stabilisatie, vlamvertragend, antistatisch of anti-blokkerend;
  3. Combinatie van vloeibare kleuren, die zowel kleurstoffen als additieven bevatten.

In deze blog ga ik uitleggen voor welke toepassingen vloeibare kunststoffen gebruikt worden, wat de voor- en nadelen zijn, welke oplossingen er in de markt zijn en hoe ze werken.

Voor welke toepassingen wordt vloeibare kleurstof gebruikt?

Vloeibare kleurstof wordt veel gebruikt in spuitgiet-, extrusie en blaasvormgiettoepassingen, daar waar masterbatch of poeder minder goed presteert. Voorbeelden hiervan zijn producten van getinte heldere harsen, doorschijnende kunststof en ondoorzichtige kunststof met aflaatverhoudingen van minder dan 2,0%. Je kunt denken aan bijvoorbeeld gekleurde PET flessen voor frisdrank of PET preforms voor cosmeticaproducten. De vloeibare kunststof geeft bij het kleuren van transparante kunststofproducten de beste verdeling van de kleurstof, waardoor het product mooi egaal gekleurd wordt. Dit resultaat kun je moeilijker behalen met masterbatch of poeder.

Transparant gekleurde PET flessen

Gekleurde transparante PET flessen (copyright: scis65/123RF)

Wat zijn de voor- en nadelen van vloeibare kleurstofdosering?

Wanneer je vloeibare kleurstof wilt doseren is het goed om te weten wat nu precies de voor- en nadelen ervan zijn. Deze heb ik even voor jullie opgesomd:

Voordelen vloeibare kleurstofdosering

  • Vloeibare kleurstof is goedkoper dan masterbatch of poeder, omdat er minder vloeibare kleurstof nodig is om het product de juiste kleur te geven;
  • Met vloeibare kleurstof is er minder energie nodig om producten te kleuren, omdat het product als vloeibaar is en niet meer gesmolten hoeft te worden;
  • Bij het kleuren van transparante producten is er met vloeibare kleurstof een betere verdeling van de kleur.

Nadelen vloeibare kleurstofdosering

  • Producten kleuren met vloeibare kleurstof is een vuil proces door bijvoorbeeld lekkages;
  • Lastiger om van kleur te wisselen dan bij masterbatch, omdat de vloeibare kleurstof in de doseerunit blijft kleven;
  • Er blijft veel vloeibare kleurstof achter in het aftapvat als het weggegooid wordt (verspilling);
  • De doseernauwkeurigheid is moeilijker te meten.

Welke oplossingen zijn er op de markt en hoe werken ze?

Nu we de voor- en  nadelen van vloeibare kleurstofdosering weten, is het goed om te weten welke oplossingen er op de markt zijn en hoe ze werken. Zo zijn er volumetrische en gravimetrische doseersystemen die vloeibare kleurstoffen nauwkeurig kunnen doseren, elk met hun eigen specifieke doseertechnologie. Deze zijn beide voorzien van een aanzuigbuisje en wordt door de gebruiker in het aftapvat gestoken. Dit buisje zuigt vervolgens de vloeibare kleurstof uit aftapvat wanneer deze wordt opgeroepen door het doseersysteem. Dit gebeurt door middel van een peristaltische pomp of een mono pomp.

Met een peristaltische pomp wordt de vloeibare kleurstof uit het aftapvat gezogen in een flexibele buis die is aangebracht in een cirkelvormig pomphuis. Een rotor met een aantal "rollen" roteert en drukt de flexibele buis samen. Het deel van de buis onder compressie sluit en dwingt de kleurstof door de buis te bewegen op de tijd en snelheid die zijn ingesteld op het doseersysteem. Dit systeem is geschikt voor productieruns met kleurwissels en is gemakkelijk schoon te houden doordat de toevoerslangen verwisselbaar zijn.

Een mono pomp heeft een rotor en een stator. De rotor beweegt in de stator en creëert zo een draaiende, radiale beweging. Op deze manier vindt er een continue verplaatsing van de te verpompen vloeistof plaats. Een doseersysteem met een mono pomp wordt vooral gebruikt bij lange productieruns met 1 kleur. Een mono pomp heeft een lange levensduur, kan tot 10 bar druk produceren en is geschikt voor doseringen op hoge capaciteit. Dit systeem mag echter nooit droog lopen en is veel lastiger om schoon te maken dan een peristaltische pomp.

Vloeistofdoseersysteem met een peristaltische pomp

Vloeistofdoseersysteem met een peristaltische pomp

Vloeistofdoseersysteem met een mono pomp

Vloeistofdoseersysteem met een mono pomp

De dosering van de vloeibare kunststof kan in-line in het halsstuk gebeuren. Het doseersysteem wordt dan met een speciale adapter op het halsstuk aangesloten die onder de standaard materiaaltoevoerhopper past en werkt in combinatie met de gietcycli van de verwerkingsmachine. Ook kan er met een speciale adapter onder het halsstuk gewerkt worden, waardoor het halsstuk niet vervuild wordt met de vloeibare kleurstof.

Vloeistofdosering in het nekstuk in-line

Vloeistofdosering in het nekstuk in-line

Nekstuk adapter voor vloeistof doseersysteem

Nekstuk adapter voor vloeistof doseersysteem

Een voorbeeld van een doseersysteem voor het doseren vloeibare kunststoffen is de MCLiquid. Bij dit doseersysteem, voorzien van de peristaltische pomp, is het mogelijk om gemakkelijk kleurwissels uit te voeren, omdat de toevoerslangen verwisselbaar zijn. In de animatie is te zien hoe een doseersysteem voor het doseren van vloeibare kleurstoffen werkt.

Overtuigd van doseren met vloeibare kleurstoffen?

We hopen dat je door het lezen van deze blog gemakkelijker de keuze kan maken of vloeibare kleurstof geschikt is voor jouw productieproces of dat het gebruik van masterbatch of poeder toch beter is. Mocht je toch nog aanvullend advies nodig hebben voor het doseren met vloeibare kleurstoffen, dan kun je altijd contact opnemen met één van onze doseerexperts.

Auteur: 
Silvia Meeuwsen
Marketing Communications Expert