NAUWKEURIGE MICRODOSEERTECHNOLOGIE OP HET HOOGSTE NIVEAU
Optometrisch

NAUWKEURIGE MICRODOSEERTECHNOLOGIE OP HET HOOGSTE NIVEAU

Leestijd: 3,5 minuut

Microdoseertechnologie op het hoogste niveau

Bent u een kunststofverwerker die flexibiliteit nodig heeft voor prototypes en die werkt met een product dat zo klein is dat er per seconde slechts een korrel van een bepaald additief nodig is? Of produceert u regelmatig kleine series in een klantspecifieke kleur? Dan komt u vast situaties tegen waarin de bestaande doseer- en mengsystemen niet aan uw productie-eisen voldoen. 

Zeker als er slechts een kleine hoeveelheid hoeft te worden geproduceerd en er maar een paar gaatjes in de mal zitten. Of als voor een van de additieven niet meer dan een enkele korrel per cyclus nodig is. In deze situaties bieden de bestaande doseersystemen eenvoudigweg niet de benodigde consistentie. Of het nu gaat om een kleurmasterbatch of om een ander niet zichtbaar additief dat van groot belang is voor het eindproduct. We geven toe: zelfs ons eigen zeer accurate gravimetrisch doseersysteem MCBalance, de hoogste standaard in gravimetrische dosering, kan niet korrel voor korrel doseren.

In de praktijk zult u in dit soort situaties waarschijnlijk handmatig moeten mengen, met alle nadelen van dien. Als toonaangevend fabrikant van doseertechnologie hebben wij onszelf de uitdaging gesteld om een oplossing te vinden voor dit doseerprobleem. Wellicht heeft u al rondgekeken naar nieuwe oplossingen in de markt voor volumetrische en gravimetrische doseerapparatuur. Maar bent u al bekend met 'optometrische doseertechnologie'?

Wat is optometrische doseertechnologie?

Als het gaat om het tot op de korrel nauwkeurig doseren van additieven, zijn volumetrische en gravimetrische systemen niet geschikt. Volumetrische systemen meten niets en weten daarom niet hoeveel korrels gedurende een cyclus worden gedoseerd. Gravimetrische systemen meten de exacte dosering per cyclus, maar op basis van meting van het gewichtsverlies. Ze meten niet korrel voor korrel. 

Tussen niets meten en het meten van de kleinst mogelijke hoeveelheid op basis van gewichtsverlies zit een groot verschil. Het leek ons dan ook het meest logisch om een systeem te ontwikkelen dat in staat zou zijn om een enkele korrel te 'zien', in aanvulling op de bestaande systemen. Daarom besloten we in 2018 om een doseersysteem te ontwerpen en te bouwen dat in staat is om additieven te doseren op basis van een hoeveelheid korrels. Voor het ontwerp van het eerste optometrische doseersysteem ter wereld, de MCNexus. , zijn we vanaf nul begonnen. De MCNexus gebruikt een optische sensor die een enkele korrel kan herkennen. Ruim drie jaar geleden introduceerden we de MCNexus en mede dankzij de feedback van onze klanten hebben we het systeem sindsdien verder kunnen vervolmaken.

Hoe werkt optometrische dosering?

Hoe werkt de MCNexus precies? De MCNexus is uitgerust met een doseerschijf die wordt aangedreven door een accurate stappenmotor. De doseerschijf pakt elke korrel uit het additief op in de voor de productie benodigde frequentie. De korrels worden in een vacuüm opgevangen en opgepakt voor dosering. De schijf wordt in 3 maten gemaakt, elk geschikt voor bepaalde korrelgroottes.

De eenheid zelf is uitgevoerd met optometrische korrelsensoren die ervoor zorgen dat de doseerfrequentie niet wordt verstoord. Als een sensor een leeg gaatje in de schijf ontdekt (ontbrekende korrel), zal de schijf snel vooruit draaien om in plaats daarvan de volgende korrel op te pakken. Dit optometrische meet- en regelsysteem is extreem snel en heeft een hoge herhaalbaarheid vergeleken met gravimetrische systemen die meten op basis van gewichtsverlies.

Fig. 1: Enkele korrel wordt opgepakt door de schijf

Fig. 1: Enkele korrel wordt opgepakt door de schijf

Fig. 2: Korrelsensor detecteert ontbrekende korrel

Fig. 2: Korrelsensor detecteert ontbrekende korrel 

De MCNexus is een modulair systeem dat kan worden gecombineerd met elk ander Movacolor doseerapparatuur. Bijvoorbeeld met de gravimetrische feeder MCBalance om maalgoed te doseren. Beide systemen kunnen met een enkele touchscreen controller worden bediend.

De MCNexus is een modulair systeem

Bekijk hier het werkingsprincipe achter de MCNexus

Kenmerken MCNexus met optometrische doseertechnologie

 • Laagste bereik 1 pellet per shot (spuitgieten) of 1 pellet per uur (extrusie)
 • Elke korrel wordt geteld
 • Normale korrels en microkorrels
 • Geen weging, bestand tegen trillingen
 • Eenvoudig wisselen van kleur, eenvoudig schoonmaken
 • Spuittechniek kleine tonnages, microspuitgieten
  • Electronica
  • Medisch
  • Optisch
 • Kleine extruders, co-extruders, satellite extruders
  • Profiel en slang extrusie
  • Pelletiseren
 • 3D filament

Als er tot op de korrel nauwkeurig moet worden gedoseerd, biedt MCNexus de juiste doseeroplossing. Gravimetrische en volumetrische doseersystemen hebben moeite met ultrakleine hoeveelheden. Maar zoals blijkt uit onderstaande grafiek scoort MCNexus buitengewoon goed op dit gebied.

Fig. 3. Grafiek optometrische dosering versus gravimetrische en volumetrische dosering

Fig. 3. Grafiek optometrische dosering versus gravimetrische en volumetrische dosering

Zoekt u een uiterst nauwkeurige doseertechnologie waarmee u tot op de korrel kunt doseren? Dan is MCNexus de oplossing!

Auteur: 
Derk Scheepstra
Sales Support

Auteur: Derk Scheepstra, Sales Support