GRAVIMETRISCHE FEEDER VERSUS VOLUMETRISCHE FEEDER: WAT IS HET VERSCHIL?
Volumetrisch

GRAVIMETRISCHE FEEDER VERSUS VOLUMETRISCHE FEEDER: WAT IS HET VERSCHIL?

Zo op het eerste oog lijken een gravimetrische feeder en een volumetrische feeder heel veel op elkaar. Dat is ook logisch, ze zijn beide namelijk ontwikkeld voor het in-line doseren van additieven in de hoofdstroom van een spuitgietmachine of extruder met een gewenste snelheid. Beide doseersystemen zijn uitgerust met een trechter, halsstuk, controller, stappenmotor, doseercilinder of een doseerschroef. De stappenmotors van Movacolor hebben qua snelheid een bereik van 0,1 tot 200 rpm en zijn daardoor zeer nauwkeurig in te stellen. Daarnaast zorgt het unieke Movacolor doseercilinder ervoor dat het additief zonder pulsaties in een mooie egale materiaalstroom in-line gedoseerd wordt, waardoor de kwaliteit van de output gelijk blijft.

At first glance, you might think that a gravimetric feeder and a volumetric feeder are very similar. And that's logical – after all, both have been developed for in-line additive dosing at a desired speed in the main stream of an injection molder or extruder. Both dosage systems are furnished with a hopper, neck piece, controller, stepper motor, and dosage cylinder or screw feeder. In terms of speed, Movacolor's stepper motors have a range of 0.1 to 200 rpm and therefore can be set very accurately. In addition, the unique Movacolor dosage cylinder makes sure the additive is dosed in-line in a nice smooth flow of material without pulsations, which produces output of consistent quality.

Eigenschappen en voordelen van een gravimetrische feeder?

Een gravimetrische feeder is een zelf kalibrerend doseersysteem dat doseert op basis van gewicht in snelheid. Terwijl een volumetrische feeder dit doet op basis van volume in snelheid. Het gewicht van het te doseren additief wordt gemeten door middel van een load cel waar het gehele gravimetrische doseersysteem op rust. Dit op basis van de loss-in-weight technologie, waarbij gemeten wordt hoeveel gewicht het systeem lichter wordt als er gedoseerd wordt.

Met het zelf kalibrerende systeem van de gravimetrische feeder wijzigt de stappenmotor automatisch het toerental wanneer er iets in de materiaalstroom is gewijzigd en hoeft dit dus niet meer handmatig aangepast te worden zoals bij een volumetrische feeder. Dit kan bijvoorbeeld de toevoer van nieuw materiaal zijn, fluctuaties in de materiaaldichtheid, etc. Dit betekent dat u door te doseren met een gravimetrische feeder de kwaliteit van uw eindproduct volledig beheerst. Dankzij het zelf kalibrerende doseersysteem van een gravimetrische feeder riskeert u dus nooit overdosering en bespaart u automatisch op dure additieven.

Naast de voordelen van de zelf kalibrerende techniek, is een gravimetrische feeder van Movacolor gemakkelijk te besturen door middel van de touch screen controller. De systemen voor gravimetrische dosering van Movacolor kunnen optioneel voorzien van bewakings- en rapportage software. Met deze software kan het productieproces nauwkeurig in de gaten gehouden worden voor kwaliteitsmanagementdoeleinden en worden eventuele fouten in het productieproces snel opgespoord.

Kenmerken en voordelen van een volumetrische feeder?

Een volumetrische feeder is een doseersysteem dat het productiesysteem binnen een bepaald tijdsbestek voorziet van een bepaald volume materiaal, gebaseerd op het zogenaamde verplaatsingsprincipe. In tegenstelling tot een gravimetrische feeder, moet de doseersnelheid van een volumetrische feeder handmatig worden geselecteerd, wat kan variëren op basis van de aard van de onbewerkte inputmaterialen. Masterbatch vereist bijvoorbeeld een andere snelheid in vergelijking met het doseren van vloeistof- of poeder.

Voor kleinere productieprocessen en bedrijven die willen besparen op doseerapparatuur, heeft een volumetrische feeder de voorkeur boven een gravimetrische feeder. Toch maakt een gravimetrische feeder het mogelijk om aanzienlijk op het invoermateriaal te besparen door een nauwkeuriger doseerproces. Dit betekent dat een gravimetrische feeder meestal zorgt voor een hogere ROI op lange termijn.

Voor- en nadelen van gravimetrische feeder en volumetrische feeder?

Samengevat kunnen we de voordelen en nadelen van een gravimetrische feeder en volumetrische feeder van Movacolor op de volgende manier concluderen:

Gravimetrische feeder

Voordelen

 • Zelfinstellend / zelfkalibrerend
 • 100% controle over uw productkwaliteit
 • Gemakkelijk te besturen
 • Opties voor bewaking en rapportage
 • Hogere besparing op dure additieven
 • Fluctuaties in dichtheid hebben geen effect op de uitkomst
 • Ongevoelig voor materiaalopbouw
 • Automatische detectie van onderbreking van de materiaaltoevoer
 • Nauwkeurige doseercilinder
 • Stappenmotor toerental vanaf 0,1 tot 200 rpm

Nadelen

 • Relatief duurder dan een volumetrische feeder, maar een korte ROI.

Volumetrische feeder

Voordelen

 • Relatief laag geprijsd doseersysteem
 • Nauwkeurige doseercilinder
 • Stappenmotor toerental vanaf 0,1 tot 200 rpm

Nadelen

 • Handmatige herkalibratie vereist
 • Beperkte controle over uw productkwaliteit
 • Geen monitoring- en rapportage-opties
 • Kan fluctuaties in dichtheid niet automatisch compenseren
 • Gevoelig voor materiaalopbouw
 • Geen automatische detectie van onderbreking van de materiaaltoevoer

Conclusie: wanneer kiest u nu precies voor een gravimetrische feeder en wanneer voor een volumetrische feeder?

Om een goede keuze tussen een gravimetrische feeder en volumetrische feeder te kunnen maken, is belangrijk te weten wat het budget en de doelstelling van de gebruiker is. Zoals eerder gezegd zijn beide doseersystemen van Movacolor voorzien van een stappenmotor en uniek doseercilinder. Volumetrische doseersystemen zijn echter op de korte termijn relatief goedkope doseersystemen om aan te schaffen, waardoor de directe investering laag is. Gravimetrische doseersystemen zijn echter duurder in aanschaf, maar op de langere termijn bespaart u kosten door het beduidend lagere verbruik van dure additieven.

Movacolor heeft een breed scala aan gravimetrische en volumetrische feeders die zijn toegesneden op en meer zijn dan de eisen van een producent. U kunt onze systemen vinden op de producten pagina.

Gravimetrische doseersytemen

Hoge besparingen - maximaal resultaat

Lees meer

Volumetrische doseersystemen

Lage kosten - betrouwbare dosering

Lees meer